Friday, November 6, 2009

Saya masuk Wad!!

Ramai yang fikir sia x online 2 minggu (facebook etc) sebab sia belajar...ha ha ha..padahal kena admitted ni di HUKM...kejadian ni berlaku sewaktu buat study group di KTHO dengan widda,fred n zatti...kami buat study group statistik(kononlah haha)..fred ada hal jadi dia jalan dlu..tgl la sy,widda n zatti..kami bercerita la pasal wayang..tiba2 pula mengumpat org ni hahahahaha~lepas tu tiba2 rasa badan x sihat...sengal2 badan...waktu jalan balik pegi kolej pn terhuyung-hayang ni..lepas smpi blik sa pn p mandi..atokoi..pnya sejuk!!!lepas tu sa pn baring2 ...OMG..sa rasa suhu badan sia panas...so sa pn mknla panadol sebab ingat demam biasa..gosh.....4 hari nda baik2 ni...sa rasa tulang sa mereput ni..otak pn sakit..pnya sengsara!! so sa pg la pusat kesihatan UKM ...mo minta check la bah kn kunun...Dr check suhu 37celcius..normal!!!mgkn sbb sa jalan p PK suda berpeluh ni..lepas tu dr tu bgla sia ubat panadol etc..dia ckp demam biasa jak..so sia pn balik la blik....ingatkan ok la suda kunun...aduh!!!!pnya sakit badan sia..rasa mual pn ada...pegi tnds cirit-birit...rumate sia pn nmpk keadaan sia tenat ni...so dia suruh kumaran bwa motor bwa sia pegi klinik swasta inject supaya ok sket...ooookkkk!!!sa kena bagi satu pket antibiotik jak..RM40!!!!terpaksala sa pinjam duit Kumaran sebab memandangkan suda pokai time tu..ok sa termuntah depan klinik tu...

Keesokan arinya( Hari kelima demam suda nie)...sa minta tom hantar sa p Hospital Putrajaya...hahahaha!tersesat ni cari Hospital tu...then smpi jg akhirnya kami di hospital...tp ooookkk!pegawai di sana ckp kalau kes demam2 biasa dorang x terima!!!! terpaksa jg la p Klinik Kesihatan Putrajaya....again sesat lg time mo p sna..tp last2 smpi jg..huhuhu✿◕ ‿ ◕✿.di sana akhirnya darah saya diambil n x smpi 10 minit result keluar...Dr ckp sa ni mcm ada Denggi..sebab platlet saya 107 jak..kalo org normal 150 keatas! dia suruh lg bsuk dtg amik darah untuk memastikan...sial!! sy mo mati sudah ni demam 5 hari dia suruh sia dtg bsuk lg!!!!sa pn ckp la yang sa suda demam 5 hari tp Dr tu ckp:" Ala...boleh tahan lg tu..minumlah sup ketam..100 plus..boleh tahan nyerr tu.." Damn!! ckp pnya ckp DR tu pn xmo dgr then lepas ambil ubat(panadol again!!!) balik bilik.....di blik mmg la kesakitan badan dan otak yang tahap maksimum....sudah tia dpt tahan lg ni...mmg mengalir la air mata sebab kesakitan..rumate sa nmpk yang sia meraung2 kesakitan trus dia bawa sia p Hospital Kajang...Bila smpi Hospital Kajang sa kena bwa p wad emergency...di sana sa kena cucuk jarum di tangan n kena salur air sodium chloride tu..DR pn ambilah darah sia...lepas 3 jam menunggu..result keluar...then Dr u tnya sa :" awk pernah masuk hutan ke?"sa pn jwb ada buat assigment ngan kwan...then lepas tu i admitted to Hospital Kajang. Waktu ak di'admitted tu ada jg org dtg menjenguk, sharma,abg jeya,abg gobi,mohan n Kumaran...Thanks guys...lepas tu rumate sia pn menenangkan hati sy:"jgn risau,awk akan dalam wad pn dalam 2-3hari je"...lepas tu sa pn kena sorong guna wheel chair naik atas wad...

HOspital Kajang first2 sa nmpk mmg horror la tp apa ble buat kan..sakit sudah ni x mampu mo ckp apa2..di sini tiap2 hari kena amik darah smpi 4-5 kali..mmg sakit2 pn jd x terasa suda...keesokan hari dia nurse pn amik temperature sia brapa..gosh....41 celcius!!!panas jg tu..mmg sia rasa kepala mo pecah la..lepas tu dorang letakla kain di atas kepala sia kn...then lepas tu kering,sy minta la nurse tkr..then dia reply:"oh u pegi jalan p tnds..then basahkan sendiri". im speechless...sa mo pengsan suda ni pn dia suruh jalan..tiapa..sa jalan jg tp mcm orang mabuk la berjalan...lepas sia balik..ehh!!! ada widda n fred...dorang dtg melawat ni..dorang kasi beli sia apple,berus gigi,byk jg la...thanks alot widda n fred!! lepas widda n fred balik dtg pula abg gobi dorang...waaa....hilang jg kebosanan sa di wad tu...walaupun tidak larat tp bila nmpk kawan melwat rasa sihat ni...

Keesokan hari ,zaff,hidayah,dwee,syafiq,widda,fred ngan akak2 felo amin dtg..dorang mo tranfer sy p HUKM...tp sia ckp nda pyh la(kunun ni sebab malas lg mo pindah n buka jarum di tangan sia tu,sakit!) dorang ckp pn ndapala...tp bila malam tu air yang dicucuk di tangan sia tu habis..tiada nurse mo pi tkr ni...terpaksa sia yg pgl nurse..sudahlah air tu habis setiap 20 minutes..mmg mo pengsan jg la sa pgl2 nurse..bila sia sedar yang hospitality Hospital Kjang ni teruk..sa pn telefon zaff minta tranfer pg HUKM....aduhai..mmg nasib sy sentiasa teruk..mo tranfer pn byk rintangan...at last dengan bantuan zaff,ahmad and the geng...sa dpt tranfer akhirnya p HUKM..kena hantar guna ambulans lg tu..hehe...dwee sempat lg suap sa bubur yang dia beli di cafe bawa tp lidah sia tiada rasa ni,so tiada selera makan :((

Sampailah akhirnya HUKM...di sana pn kena ambil darah...OMG...3 jam menunggu lama btul ni...rupa2nya tunggu result darah sia....Dari jauh seperti kelihatan kelibat yang ku kenal...it's my mom!!! sanggupnya dia dtg jauh dari Sabah pg melwat sia di sini...my mom looks worry when she saw me....then tiba2 sa rasa mual then muntah depan my mom...gosh...my mom mmg mcm cacing kepanasan la pg pgl DR....thank god at last Dr dtg jg ni..she said my platlet was only 50...n bila dia check my whole body ada bintik2 merah ni...except my both hands...then masuklah wad HUKM

Wad HUKM not bad at all... ada aircond..ada kipas..katil bukanlah ada bilik sendiri tp ada kain yang menutup tiap2 katil so ada privacy ni...and this time the toilet is near to my bed...:) mmgla sudah kena cucuk cecair intravena tu kuat kencing ni :D..percaya atau x ni masuk ari keempat suda sia tia tidur sebab sakit kepala yang teruk :(( di wad my mom la all the time teman saya...malam pn dia tdr di katil sama sia...bila sia nmpk my mom..mcm mo nangis ni sebab kasi susah dia...:'( for almost another 1 week sia di HUKM, demam sia pn reda..dr 41 celcius turun p 36 celcius(sejuk pula ni)..my plallet jatuh pg as low as 21...gusi sia berdarah..hidung pn berdarah...lengan sia pn ada bintik2 darah...haizzz...sengsara jg la...tp yang terharunya all my coursemate n most collegemate dtg melawat saya..mmg meriah la wad time tu..mmg terharu jg la saya...i can;t mention all the names but deep down in my heart,i was really glad u guys willing to see me here :)

Tarikh Keramat 29/10/2009, at last im discharged...my platlet was already 236..sia p berus gigi nda berdarah lg ni...cuma hati sia jak la masih bengkak sebab virus denggi tu....i miss 2 exam papers ...but then my friend already help me to send letter to postpone my exam...thanks again guys!!! thanks..thanks..thanks...to all my friends,jaga2lah nyamuk skit...mgkn virus denggi ni mcm biasa jak kamu dgr...tp bila kena sengsara ni...Dr said i am so lucky to be discharged so early about 10 days only....orang lain smpi 3 minggu di wad kalo kes denggi....so sa pn kenalah jaga kesihatan lepas ni :)

6 comments:

Nadz92 said...
This comment has been removed by the author.
didYaniE bintU ALi said...

aiyaa...
sa pun cm maU nanges ooo...sO taching..wu3...*mOral of story:sa namaU masOk ward!!*
*t-k saLu*

dr.vEeL said...

eee.. sedih oo terence.. sy pun yg terharu ni baca.. huhu

bha, jaga kesihatan ya lepas ni.. goodluck for your exam..

una dien said...

sedey nye terence::
sabar2
dugaan sume ni::

.::s e n t::. said...

terence!!!
xsmpat nk g lawat
so sorry~~
glad to hear that kau da ok :D

aszmortha said...

havent heard from you for quite a while. suddently, sakit! eee..Terr,,,am celebrating bday in Langkawi this year. Tia ramai yang datang..huhu. bah,,take a good care of yourself ah..